Individuele coaching 2018-04-17T11:33:38+00:00

Individuele coaching

Individuele coaching kinderen en jongeren

Individuele coaching is heel praktisch: hoe kunnen we jouw probleem vanuit het hier en nu oplossen? De coach helpt je inzicht te krijgen hoe je reageert op situaties en reikt praktische handvatten aan om je gedrag in korte tijd te veranderen. Wanneer (tijdens de intake of later) blijkt dat er iets anders, of meer nodig is, kunnen we een orthopedagoog of psycholoog inschakelen.

AANMELDEN

Waarom individuele coaching?

Je kunt allerlei redenen hebben om naar een coach te willen gaan:

  • het gaat niet lekker gaat op school
  • je loopt tegen dingen aan waar je last van hebt, je wordt bijvoorbeeld veel te snel boos, je bent angstig, je voelt je down, je hebt veel stress of je merkt dat je niet blij bent met je vrienden
  • je merkt dat je graag zekerder in je schoenen wilt staan
  • je vindt het thuis (ook) niet meer leuk

Het kan zijn dat je moeite hebt om met je ouders te praten over wat je denkt en voelt, over wat er in je omgaat. Je kunt je dan terugtrekken, of juist stoer doen om geen onzekerheid te tonen.

Individuele coaching ouders

Vader of moeder zijn is belangrijke zeer bevredigende taak in je leven, maar ook een enorme klus. Leuk en uitdagend, maar als we eerlijk zijn verloopt het bij niemand altijd vlekkeloos. Kinderen zijn net spiegels. Je kind houdt je van alles voor en dat kan grappig, maar soms ook heel confronterend zijn. Daarnaast vervul je als ouder vaak ook nog andere rollen: partner, collega, broer/zus, kind, vriend/vriendin, noem maar op. En dan ben je ergens ook nog jezelf.

Individuele coachingsgesprekken met ouders
Als het even niet helemaal lekker gaat, heb je gewoon wat steun en begeleiding nodig. Na een aantal gesprekken kun je vanuit je eigen kracht weer verder, met al je kwaliteiten en wijsheid. De gesprekken zijn vooral praktisch; gericht op situaties die in elk gezin voorkomen, uit het leven gegrepen.

Werkwijze

Voorafgaande aan het intakegesprek vullen jij, je ouders en liefst ook een leraar een gedragsvragenlijst in. Daarna kom jij samen met je ouders voor een intakegesprek. Tijdens dat gesprek bespreken we de vragenlijsten en kijken we samen naar wat er aan de hand is. Daarna overleggen we welke begeleiding het beste bij jou past. Dat kan persoonlijke coaching zijn, maar ook een groepstraining, zoals kanjertraining. We stellen gezamenlijk jouw doelen op. Het kan ook zijn dat we tot de conclusie komen dat coaching voor jou niet passend is. In dat geval kunnen wij jullie helpen door goed door te verwijzen.

Hoe?

Een coachingsgesprek duurt meestal 45 minuten. In het begin voeren we wekelijkse gesprekken, later bouwen we de frequentie af. Eerst bouwen we aan een basis van vertrouwen en veiligheid. Geleidelijk werken we steeds intensiever aan de doelen die jij graag bereiken wilt.

Je gaat ook zelf aan de slag. Je krijgt praktische opdrachten mee voor thuis en op school. In een logboekje doe je verslag van je vorderingen. Soms houden we tussen twee gesprekken in contact via de mail. Na een week of zes evalueren we meestal voor het eerst samen met je ouders. De vragen die in dat gesprek centraal staan zijn bijvoorbeeld: Heb je inmiddels al wat meer zelfvertrouwen, zit je weer lekkerder in je vel, of zijn de problemen met je gedrag op school al wat verminderd? Samen kijken we hoe ver je bent en hoe het vervolg van de coaching eruit moet gaan zien.

Door samen met jou in gesprek te gaan wordt duidelijker wat je precies dwars zit en wat je eraan kunt doen. Je leert om te gaan met lastige gevoelens/ situaties en krijgt meer zelfvertrouwen. Je komt weer lekker in je vel te zitten. En durft meer jezelf te zijn en jouw ding te doen.